Om foredagsholderne

Konferansen vil by på interessante foredrag av noen av verdens fremste eksperter på sol, klima, nordlys, fotografering av nordlys, kosmologi og generell astronomi. Foredragene vil bli holdt på engelsk.

Professor Carlos S. Frenk leder det verdenskjente instituttet for kosmologi ved Universitetet i Durham i Storbritannia. Ved hjelp av noen av verdens kraftigste  datamaskiner lager han datasimuleringer og modeller av Universet, for å forstå hvordan det har utviklet seg fra den spede begynnelse og fram til den kompleksiteten vi ser i dag.

Fredrik Broms, er opprinnelig fra Sverige, men nå bosatt på Kvaløya utenfor Tromsø, ble med bildet “Surrounded by Space” plukket ut som en av de beste fotografene i  konkurransen “Astronomy Photographer of the Year” i 2010. Utdannet som marinbiolog, regnes han blant de fremste naturfotografene i verden og har de siste årene jobbet med nordlyset.

Anna Kathinka Dalland Evans er forsker og pressekontakt ved Astrofysisk institutt, Universitetet i Oslo. Hun jobber innenfor observasjonell kosmologi, der data fra teleskoper brukes til å analysere problemstillinger som handler om Universet i stor skala. Hun er også nettredaktør, formidlings- og kommunikasjonsansvarlig ved Astrofysisk institutt og har vært på NRKs vitenskapsprogram Schrödingers katt.

Øyvind Grøn er er professor ved Høgskolen i Oslo og professor II ved Universitetet i Oslo. Han har forsket innenfor områdene generell relativitetsteori, kosmologi og klassisk elektro-magnetisme. For oss er han kanskje mest kjent som en ivrig bidragsyter til Astronomi i mange år og ble derfor utnevnt til æresmedlem av selskapet i 2010.

Anne Bruvold er pedagogisk leder ved Nordnorsk Vitensenter, der hun arbeider med vitenskapsformidling og utarbeider praktiske forsøk for skoleelever og almennheten. Hun har hovedfag i fysikk fra Universitetet i Tromsø, i tillegg til praktisk pedagogisk utdanning. Bruvold har i en årrekke vært et aktivt styremedlem i Tromsø Astronomiforening og er en av organisatorene bak jubileumskonferansen.

Jan-Erik Solheim er professor emeritus ved Universitetet i Tromsø. Han har forsket på kosmologi, galakser og hurtigvariende stjerner. I de senere år har han sett nærmere på periodiske svingninger i Jordens klima og på mulige astronomiske årsaker til disse. Solheim har medvirket sterkt til moderniseringen av astronomifaget i Norge, ved etableringen av Skibotn Observatorium (1978), Nordisk Optisk Teleskop (1989), Nordlysplanetariet i Tromsø og det internasjonale observasjonsnettverket The Whole Earth Telescope.

Jesper Sollerman er en svensk toppastronom som var med å oppdage at Universet utvider seg stadig raskere og som to ganger har vært på topp-10 i tidsskriftet Science’ årlige kåring av årets viktigste vitenskapelige oppdagelser. Hans hovedinteresse er observasjoner av supernovaer, pulsarer og gammaglimt. Sollerman leder Svenska Astronomiska Sällskapet og og er aktiv vitenskapsjournalist i tidsskriftet Populär Astronomi.

Asgeir Brekke er professor i fysikk ved Universitetet i Tromsø og professor II ved Universitetssenteret på Svalbard (UNIS). Brekke var en sentral person i oppbyggingen av fysikkmiljøet i Tromsø og EISCAT-radaranleggene for nordlysforskning. Hans forskning er konsentrert innen ionosfærefysikk, og han er også svært opptatt av å formidle kunnskap om nordlyset, dets kulturhistorie og mytologiske arv.

Håkon Dahle forsker ved Astrofysisk instiutt på gravitasjons-linser, mørk materie, galaksehoper og galaksedannelse. Han har observert ved Nordisk Optisk Teleskop og de store teleskopene på Hawaii og i Chile, var daglig leder av Astronomiåret i Norge og er i dag styremedlem i Norsk Astronomisk Selskap og er en av organisatorene bak jubileums-konferansen. Dahle har også vært aktiv amatørastronom siden 11-årsalderen, med spesiell interesse for kometer, meteorer og variable stjerner.

Marc Sarzi forsker på galaksedannelse ved Universitetet i Hertfordshire i Storbritannia, der han konsentrerer seg om supermassive svarte hull og det eiendommelig fenomen at det svarte hullets masse ser ut til å være nært knyttet til egenskaper hos vertsgalaksen, som total lysutstråling og total masse. Gjennom sin forskning har Sarzi gjort flere overraskende oppdagelser.

David Block leder AECI-AVENG Cosmic Dust Laboratory ved universitetet i  Witwatersrand utemfor Johannesburg i Sør-Afrika. Han ble valgt til fellow i Royal Astronomical Society i London allerede som 19-åring og nyter stor anseelse innenfor det internasjonale forskermiljøet. Han har forsket ved noen av de mest prestisjetunge institusjonene ved universitetet i Europa, USA, Hawaii og Australia og er eneste Sør-Afrikaner som har fått sitt arbeide presentert på forsiden av Nature. Ikke bare en gang, men to ganger.

Lars A. Buchhave, arbeider ved Niels Bohr Instituttet for Astrofysikk i København. Leder for tiden teamet som bruker Kepler-satelitten i leting etter exo-planeter.

 

 

Ken Freeman er for tiden Duffield Professor i astronomi ved Research School of Astronomy and Astrophysics ved Mount Stromlo Observatory som tilhører Australian National University i Canberra. He er mest kjent som den som først forklarte galaktisk mørk materie og ble for litt siden tildelt en pris som en av de viktigste forskerne i Australia.

Paul A. Wilson er en observasjonell eksoplanetastronom som for øyeblikket holder på med en PhD ved University of Exeter (Exeter Astrophysics Group). Ved bruk av store teleskop på La Palma og i Chile forsker han på atmosfærene til eksoplaneter og brune dverger. Han har tidligere jobbet ved Nordisk optisk teleskop og er interessert i astronomi-outreach.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.