Linker

Mer informasjon: linker og bøker

– teleskopforhandlere, håndbøker, stjernekart, astrofotografering, innføringsvideoer på YouTube m.m.

Mitt første teleskop er en artikkel på stjerneporten.com med generell informasjon om amatørteleskoper og konkrete kjøpetips. Stjerneporten har også et eget forum der man kan stille spørsmål og diskutere litt av hvert innen astronomi.

Saturn er ikke spesielt stor, sett gjennom et lite amatørteleskop ...

Norsk Astronomisk Selskap har opprettet et nytt forum, der nybegynnere garantert vil få svar på spørsmål relatert til observasjoner og utstyr.

Nettstedet Backyard Voyager viser hva du kan forvente å se under gode atmosfæriske forhold med et teleskop med lysåpning på ca. 25 cm, dvs. et rimelig stort amatørteleskop.

Denne “teleskop-simulatoren” viser hvordan Månen, planetene Mars, Saturn og Jupiter og stjernehopen Pleiadene ser ut med forskjellige teleskoper og okularer. Juster brennvidden (“focal length”) til teleskopet og okularet (“eyepiece”) du ønsker å simulere, og velg objekt nederst.

“Amateur Astronomy for Beginners” på YouTube – en serie instruksjonsvideoer for bruk av teleskop.

Norske forhandlere av kikkerter og teleskoper:

Et par velkjente teleskopforhandlere i USA er Astronomics og telescopes.com. Optikk og teleskoper er mye billigere i USA sammenliknet med Norge, men husk at frakt og moms kommer i tillegg. Garantien gjelder ikke nødvendigvis i Europa heller.

Oriontåken fotografert med et lite digitalkamera, hjemmelaget adapter og et billig, lite teleskop (70 mm refraktor). Bilde: Trygve Lindersen

Artikkelserie i tre deler om astrofotografering med digitalt speilreflekskamera (på norsk). Man kan også ta overraskende bra bilder selv med et vanlig digitalkamera eller webkamera og et teleskop av kurant kvalitet.

Et lite utvalg norskspråklig litteratur for den ferske stjernetitter:

  • Praktisk astronomi er ei god, norsk håndbok for deg som vil bli bedre kjent med stjernehimmelen og gjøre egne observasjoner. Inneholder også stjernekart.
  • Himmelrommet av David H. Levy er oversatt til norsk og gir også en fin innføring i astronomi og amatørobservasjoner.
  • Himmelkalenderen utgis årlig og er en astronomisk håndbok og kalender i lommeformat, med oversikt over aktuelle begivenheter på natthimmelen. Almanakk for Norge er også et alternativ.
  • Et dreibart stjernekart, en såkalt planisfære, er kjekk å ha. Still inn dato og klokkeslett, og kartet viser hvilke stjernebilder som står hvor på himmelen. Praktisk stjerneatlas er tilpasset norske forhold og inneholder store og detaljerte kart.
  • Kosmos (Damm 2007) og Himmelen sett fra Jorda (Gyldendal 2007) er to store bildebøker som presenterer de beste blinkskuddene av himmelobjektene og universet. Bildene viser hva som er mulig å få til både med profesjonelle teleskoper og det ypperste av amatørutstyr.

Bildene fra de beste amatørastronomene er imponerende. Her sees den gulaktige Flammetåken (t.v.) og den mørke Hestehodetåken (t.h) i stjernebildet Orion, fotografert av Robert Gendler fra USA.

Programvare (gratis):

  • Planetariumsprogrammet Stellarium (for både Windows, Mac og Linux) simulerer stjernehimmelen fra hvor som helst i verden og til hvilket som helst tidspunkt. Enkelt, lærerikt, lekkert og helt gratis!
  • Romsimulatoren Celestia (for Windows, Mac og Linux) anbefales også.
  • Virtual Moon Atlas er et flott program (kun for Windows) for å utforske Månen.

Kart (gratis):

De fleste kjenner til Google Earth. Men det finnes også

Norske nettsteder med linker til diverse astronomiressurser for både nybegynnere og mer erfarne amatørastronomer:

1 svar til Linker

  1. Hei. Jeg har nettsiden http://www.kikkertsalg.no. Jeg har både nettbutikk og info om hvordan en kikkert er bygd opp. Kan du legge ut en link til nettsiden min? mvh kikkertsalg.no v/ Sigmund Stenhaug

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.