Bøker om astronomi på norsk

Det utgis ikke altfor mange astronomibøker på norsk her til lands. Vi har imidlertid flere norske astronomer med bokutgivelser. Liker du helst å få presentert astronomiens spennende verden på norsk, så får du gode tips til både sengelektyre og julegaver her.

Maria Hammerstrøm har nettopp skrevet

Den lille boka om universet

Hvor godt kjenner du universet du bor i? Denne boka forteller deg det du burde vite.

Det er et helt univers der ute. Mens du leser dette, går planeter i bane, stjerner dannes og dør, supernovaer eksploderer, sorte hull spiser og universet utvider seg. Og kanskje er det skapninger som lever sine liv der ute uten å vite om oss. Gjennom en reise fra jordkloden og utover i solsystemet, galaksen og universet, tar astrofysiker Maria Hammerstrøm for seg de ulike objektene som finnes i universet og hvordan de henger sammen. Boka forteller hvordan universet gikk fra å være tomt for 13,8 milliarder år siden, til å inneholde stjerner, galakser og liv i dag. Og vi får se hva vår plass er oppi alt sammen.

Dette er boka for deg som vil lære kort og godt om universet, basert på kunnskapen vi har i dag. Fra jordkloden og ut til enden av universet.

http://www.kagge.no/index.cfm?tmpl=butikk&a=product_inline&b_kid=1044807&b_id=1715557

 

Himmelkalenderen 202x

Hver høst siden 2005 har Jan-Erik Ovaldsen utgitt en astronomisk håndbok og almanakk kalt Himmelkalenderen. Boka er på 224 sider og inneholder, i tillegg til selve kalenderen, en gjennomillustrert håndbokdel på rundt 140 sider.

Himmelkalenderen 2019

– Himmelkalenderen er ment for alle med en liten eller stor interesse for stjernehimmelen og verdensrommet. Den er i lommeformat og hendig både som kalender/filofax og astronomisk “minileksikon”. Boka har selvsagt også oversikter over årets mest spennende himmelbegivenheter, forteller Ovaldsen.

Boka er til salgs kun via forfatterens hjemmeside.

Ovaldsens forskningsbakgrunn dreier seg for det meste om gravitasjonslinser og fotometri (måling av objektenes lysstyrke), i tillegg til gammaglimt og deres vertsgalakser.


5776980_3098034Det Usynlige Universet. Verdensrommets Mørke Hemmeligheter av Jostein Riiser Kristiansen

Bak det mektige, synlige universet som hvelver seg over oss om natten skjuler det seg noe annet og mye større. De fleste astronomer i dag tror at 95 prosent av innholdet i universet er usynlig. Alt vi kan se rundt oss i det daglige og på alle de vakre bildene fra Hubble-teleskopet, utgjør trolig bare fem prosent av det som finnes der ute. Resten er mørk materie og mørk energi – en del av virkeligheten som vi bare så vidt har begynt å forstå. Hva er disse mørke, usynlige substansene for noe? Og hvordan kan vi være så sikre på at de finnes? Hvis du vil vite det, kjøp boken!


Praktisk Astronomi av Magnar Fjørtoft

Praktisk Astronomi, Magnar Fjørtoft

En bok man ikke kommer unna, og som man faktisk bør skaffe seg, er Magnars bok om Praktisk Astronomi. Boka kom første gang i 2001 men finnes nå i ny og bearbeidet utgave. Stoffet er enkelt og praktisk fremstillt. Boka kan både leses fra perm-til-perm eller brukes som oppslagsbok når man planlegger observasjoner eller ute ved teleskopet. Du finner noe av det samme stoffet her på våre nettsider, men boka går mer i dybden på de ulike områdene. Man merker godt at boka er skrevet av en erfaren norsk amatørastronom for norske forhold. Rikt illustrert med stjernekart for «vår» del av himmelen.

Magnar har også begått Praktisk Stjerneatlas og Digital Fotografering i Praksis som også kan anbefales. Se også Magnars nettsider om astrofotografering.

For bestilling, se http://www.abraforlag.no/


Den store boken om astronomi

Den store boken om astronomi

Gyldendals astronomisatsing i 2009 heter rett og slett Den store boken om astronomi. Forfatterne er Pål Brekke og Eirik Newth, begge tidligere studenter ved Astrofysisk institutt ved UiO. Brekke har i mange år jobbet som solforsker (blant annet ved et av NASAs romfartssentre) og er i dag tilknyttet Norsk Romsenter, mens Newth er prisbelønnet forfatter og frilansformidler.

– Boka er en generell astronomibok som gir en enkel innføring om solsystemet, universet og romfart. Den gir også tips om hvordan en selv kan studere stjernehimmelen,
sier Brekke. Den er skrevet for “barn i alle aldre” og kan regnes som en familiebok, selv om den kanskje er rettet mest mot yngre lesere.

1 svar til Bøker om astronomi på norsk

  1. liva sier:

    Hei …
    Jeg er ei jente på 12 og bareeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee elsker astronomi og leser om det hveeeeeeeeer dag og har akkurat lest ferdig: Den store boken om Astronomi. Og jeg ble sååå glad over at Centaurius har landet på Mars og gleder meg til den kommer tilbake i 2014 hvis det ikke skjer noe. Digger nettsiden <3 Og vil alltid like astronomi Hilsen en astronomi gæren jente <3333

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.