Perseidene 12. og 13.august

Natten mellom 12. og 13.august vil svermen ha største aktivitet. En avtakende måne kommer opp omtrent midnatt den 12.august så det skulle være mulig å se noen strerke stjerneskudd.

Sterke stjerneskudd som kalles ildkuler kan svermen også inneholde. Er natten mild så er det å være tålmodig! Det er ikke mange ganger i livet man får se en ildkule som vare bare noen sekunder, men som kan lyse opp terrenget om den er sterk nok! Meld fra til Norsk meteornettverk om du observerer en!

Bildet viser radialpunktet for Perseidesvermen 12. og 13.august 2020 (timeanddate.com)

Perseidene er alle raske og de brenner opp høyt i atmosfæren så vi vil ikke finne noen av dem nede på bakken. Det er også derfor de gir korte og lyssterke stjerneskudd.

Hvert år krysser Jorda banen til kometer og rester av tidligere kometer. Dette vil vi se som strømmer av meteorer eller stjerneskudd. Disse små og store steinene har ulik fart og retning når de treffer jorda som farer av gårde med om lag 30 kilometer i sekundet rundt sola.

I noen dager i august passerer jorda banen til komet Swift-Tuttle som gir meteorstrømmen vi kaller perseidene siden den synes å stråle ut fra et punkt i stjernebildet Persevs på den nordlige stjernehimmelen. Dette punktet er om lag det samme hvert år og kommer av en perspektiveffekt. Hvis du bøyer hodet opp i et regnvær ser det ut som regndråpene kommer fra et punkt på himmelen over deg selv om du vet at de alle faller omtrent rett ned og alle dråpene er parallelle. Meteorene kommer også i rette linjer men synes å komme fra et fast punkt langt borte. Hvis du kan trekke en strek gjennom flere stjerneskudd vil de se ut som det kommer fra  omtrent samme punkt.

Meteorsvermen Perseidene har vært kjent i flere tusen år. Det maksimale antall som kan observeres og som inntreffer 12. eller 13. august er beregnet til maksimalt 150- 200 pr time. Dette gjelder kun for dem som har mørk himmel og svermens utstrålingspunkt i senit eller rett over hodet. Noe lavere tall her i Norden med lyse netter og noen som kommer under horisonten.

Det er vanskelig da å si hvor mange som kan sees her i Norge, men det kreves en god del tålmodighet og kanskje så få som de aller lyssterkeste som det er noen få av i timen kan antas å bli sett ut på morgensida. Perseidene er dessuten kjent for å lage korte spor som gjør det til en ekstra utfordring for den som vil bivåne det hele.

Dette innlegget ble publisert i Astronytt, Nyheter, Stjernehimmel-guide. Bokmerk permalenken.

1 svar til Perseidene 12. og 13.august

 1. Trude Andersen sier:

  Hei.
  Sendte meldingen under til yr, i håp om å få vite hva jeg så på himmelen, 13.8.20, ca kl 03:30. De kunne ikke hjelpe meg. Kan det ha vært noe av det dere skriver om her, Perseidene, som jeg har sett?
  Mvh.
  Trude Andersen

  «Lillesand. I morges, 13.8.2020, ca kl 03:30.
  Jeg observerer en stripe med lys, brudte lys, som kom over den mørke nattehimmelen. Den kom fra sør-vest mot nord-øst.
  Den gikk høyt oppe på himmelen, ganske fort.
  Blanding av et lys, så to lys osv. som gjentok seg ca 10 -15 ganger, som på
  en rett snor.
  Den forsvant ut i intet etter en stund.
  Hørte ingen lyd.
  Kan det ha vært en kondens-striper, og kan en se det på svarte natta?
  Været var klart og stille.»
  Mvh
  Trude Andersen
  trudekand@gmail.com
  #
  Meteorologisk institutt (Yr)
  14. aug. 2020, 15:24 CEST
  «Hei.
  Vanskelig å si da vi ikke kan se det på et bilde, og selv med bilde vil vi nok hatt vasnker med å si hva det var, vi er ikke sterk på det som skjer oppe i lufta, dog unntatt været. Kan det ha vært en meteoritt????»
  Mvh
  – yr.no
  #
  «Ja, det er vanskelig å si hva det var. Jeg så både en meteoritt og en satellitt, og det er utelukket at det var det. Tenkte på en kondensstripe, at sola evt kunne gitt noe gjenskinn på en eller annen måte og gitt den «lyskjeder-effekten», selv om det var mørkt. Ble bare så umåtelig nysgjerrig på hva det evt. kunne vært. Men takk for svaret og bryderiet. :-)»
  Mvh
  Trude Andersen

Det er stengt for kommentarer.